Gezonde voeding

Vruchtendranken, brood, pasta, rijst en aardappels hebben een werking die zorgt voor “de snelle kick” van suikers. In de praktijk merk ik dat mensen zich niet realiseren dat ze de bloedsuiker dipjes waar ze last van hebben zelf veroorzaken. “Elke 2 uur een broodje” of een “ander tussendoortje met granen” is de beste manier om dit in stand te houden. Als mensen dit gaan aanpassen merken ze vaak binnen twee weken een positief effect.

Een van de onderzoekers die al jaren bezig is met de invloed van de overvloed van granen in onze huidige voeding is Loren Cordain. Hij geeft onder andere aan dat eten zoals onze voorouders dat deden gezonder voor ons is. In een meta studie waarin hij 342 artikelen bij elkaar heeft gevoegd geeft hij precies aan waarom het eten van granen geen voeding en vooral vulling is. Vulling ie bovendien de darmwand aanvalt en die veel balanssystemen in ons lichaam verstoord.

Goede voeding is goed voor het menselijk lichaam.
Kijk voor het kookboek op www.ProefjeRoots.nl.

Het voedsel van de oermens (paleolitische mens, jagers/verzamelaars), lijkt de meest gezonde voeding voor ons te zijn. Zij aten vis, vlees, groentes, fruit, kruiden, eieren, noten en zaden. Zo kregen zij in ieder geval mineralen, eiwitten en vetten binnen. Ons hele lichaam heeft deze belangrijke basis bouwstoffen nodig. In gewone basis boekjes voor de gezondheid (Anatomie en fysiologie van de mens, van Lodu Gregoire, Agnes van Straaten-Huygen en Rogier Trompert, ISBN: 90-06-95095-5/9789006950953) kun je hier uitgebreid over lezen. Grappig is dat de verhandelingen over wat eiwitten, vetten en mineralen voor ons lichaam doen daarin een groter deel beslaan dan de informatie over de koolhydraten. Voor koolhydraten is de rol beperkt tot hoe ze zijn opgebouwd en dat ze als energiestof dienen.

Er zijn steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat bijvoorbeeld koolhydraten op dit moment in veel te grote hoeveelheden in ons huidige voedingspatroon aanwezig zijn. Over de microvoedingsstoffen wordt aangegeven dat vooral biologisch geteeld fruit en groente betere eigenschappen bezitten dan de “gewone” groente en fruit. Ook het hoe en waarom wordt duidelijk. Wat doen eiwitten voor ons? (bron: het hierboven genoemde basisboek)

  • Als bouwstof in celmembranen,
  • In collageen (huid, darm, longen, nieren, hart)
  • In de matrix van steunweefsel (botten, ribben, schedel)
  • Als enzym voor alle chemische omzettingen in ons lichaam (temperatuur afhankelijk)
  • Voor transport (in cel en bloed)
  • Als signaal functie op de celmembraan (communicatie in de cel en tussen de cellen)
  • Voor spierwerking (ook ons hart is een spier)
  • Voor de afweer, antistoffen zijn eiwitten
  • Voor de hormonale werking, veel hormonen zijn eiwitten
  • Voor de bloedstolling, veel stollingsfactoren zijn eiwitten
  • Voor de werking van zenuwweefsel, neuro-receptoren zijn veelal eiwitten
  • Als energie bron bij tekorten aan glucose of vet

Bijzonder dus dat we zoveel brood eten (koolhydraten) en zo weinig vis en bijvoorbeeld eieren.

Uit het onderzoek “Zo eet Nederland 1998” kwam naar voren dat we van groente en fruit ongeveer de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) binnen krijgen. Het is goed om te realiseren dat de ADH is opgesteld na de oorlog met als doel om ervoor te zorgen dat we de minimale hoeveelheden binnen krijgen om niet dood te gaan. De doelstelling om optimaal gezond te kunnen zijn wordt daarmee dus niet ondersteund.

Helaas is dit voor veel mensen nog niet genoeg om gezond te zijn en om gezond te blijven. Aanvullingen op het gebied van vitamines en mineralen zijn dan vaak nog nodig. Ook het hoe en waarom van supplementen worden in het consult toegelicht.