Voeding speelt een belangrijke rol bij tal van huidaandoeningen. Vaak zijn er onderliggende gezondheidsproblemen die als bijeffect huidklachten geven. Veel van deze gezondheidsproblemen zijn van binnenuit aan te pakken. Orthomoleculair therapeut Annette ter Heijden behandelt tal van cliënten in haar praktijk. “Als het onderliggende probleem, zoals een slecht functionerende spijsvertering, verbetert, dan zie je die huid opknappen.” Annette zal dit jaar verschillende artikelen schrijven voor vakblad Schoonheidsspecialist.
Annette ter Heijden vertelt gepassioneerd over haar werk. Al heel jong was ze zich bewust van de e!ecten die voeding op het lichaam hee”. “Ik heb jaren aan topsport gedaan, ik zat in de Nederlandse selectie van het synchroon zwemmen. Als jong meisje wordt je dan verteld wat en hoe vaak je dan moet eten. Maar lang niet alles werkte even goed. In de jaren tachtig was er nog helemaal niet zo veel bekend over voeding, er werden veel verkeerde adviezen gegeven. Nu weten we gelukkig veel meer. En toch wordt er met die kennis weinig gedaan. Kinderen zouden op school les moeten krijgen in wat gezonde voeding is en wat het doet met het lichaam. Ik vind het belangrijk om mijn kennis te delen met anderen, daar wil ik me voor in zetten.”
Individu
De orthomoleculaire voedingsleer gaat uit van wat het individuele lichaam nodig hee”. Daarin zit ook het verschil met diëtetiek, dat uitgaat van gemiddelde waardes. “Ortho staat voor goed, moleculair betekent dat het om de lichaamscel gaat”, legt Annette uit. “Centraal staat de vraag wat voedingssto!en met de lichaamscellen doen. Ik tel geen calorieën, maar kijk naar het totaalbeeld: zit iemand goed in zijn vel, hee” hij genoeg energie en werkt de darm goed.” In Fysikos, haar orthomoleculaire praktijk aan huis, ontvangt Annette haar cliënten. “Veel mensen hebben problemen met de darm. Ze komen hier met gezondheidsklachten en soms ook huidklachten. Ik zie huiden met rosacea, acne, droge huid, jeukklachten, steenpuisten en eczeemachtige uitslag op de ledematen. Daar komen ze in eerste instantie niet voor, maar ze zijn wel blij als na verloop van tijd, soms al heel snel, die huidklachten verdwijnen.”
Basisprincipes
Annette hanteert bij het behandelen van haar cliënten drie basisprincipes: stabiliseren van de bloedsuikers, op peil brengen van de pH-waarde van het lichaam en herstellen van de darmfunctie. “Bijna iedereen hee” tegenwoordig een disbalans van de bloedsuikers. Ik laat mensen zelf ervaren wat er in hun lichaam gebeurt als ze twee weken lang geen pasta, brood, rijst en aardappelen eten. Deze producten worden namelijk omgezet in suikers, die het lichaam weer moet a#reken. Dat kost veel Annette ter Heijden: “Je moet genieten van goed eten. Dat probeer ik op mensen over te brengen.” NO.1 SCHOONHEIDS SPECIALIST 1 3 ‘Kinderen zouden op school les moeten krijgen in wat gezonde voeding is’ energie. Ik leg ze uit wat de achterliggende theorie daarvan is, maar ze moeten het zelf voelen om te merken wat het doet. Twee weken is een periode die makkelijk is te overzien. Ook moeten ze alles laten staan wat de darm beschadigt. Dus onder meer geen melk, geen paprika, tomaat en aubergines (de ‘nachtschades’), en geen peulvruchten.” Annette adviseert mensen ook om voedingssupplementen te slikken ter ondersteuning. “Veel producten bevatten nog maar weinig voedingssto!en, dat moet je dan aanvullen.” Een poeponderzoek wordt gedaan als Annette het vermoeden hee” dat iemand parasieten of schimmels in de darm hee”. “Dat laat ik door een gespecialiseerd laboratorium doen in Friesland. Die kijken of er DNA van parasieten of schimmels in de ontlasting zit, in plaats van levende parasieten want die vind je vaak niet terug.”
Lekker en leerzaam
Naast haar eigen praktijk gee” Annette ook trainingen aan mensen die geïnteresseerd zijn in gezonde voeding en fysiologie. Vier tot zes keer per jaar organiseert ze een bijeenkomst op landgoed Beukenrode op de Utrechtse Heuvelrug, waar de che$ok dan een heerlijke lunch en diner bereidt voor de deelnemers. “Dat doe ik nu zo’n vijf jaar, heel gezellig, lekker en leerzaam! Je moet genieten van goed eten. Dat probeer ik op mensen over te brengen.” Annette schreef samen met haar man Henk, die zijn passie voor goed eten met Annette deelt, het boek Koken zonder pakjes. Ze geven dat uit in eigen beheer. “Daarin maken we de koppeling tussen gezondheid, lekkere recepten en de visie achter die recepten. We verbinden de theorie met de praktijk, dat miste ik in veel andere kookboeken. Daarnaast staat het boek vol met mooie foto’s want je moet ook zin krijgen in lekker eten. Het moest een mooi boek worden, voor jezelf of om mensen cadeau te geven.”
Artikelen
Schrijven is één van Annette’s andere passies. Al jaren schrij” ze artikelen voor het vakblad van de Nederlandse Vereniging van Somatherapeuten, ze schrij” voor het Homeopathie Magazine en daarnaast verzorgt ze voor de opleiding voor Bowen therapeuten een lesmodule voeding. Dit jaar zal ze ook een bijdrage leveren aan de Schoonheidsspecialist. Een interessante nieuwe doelgroep voor haar, die kennis van de huid paart aan een grote interesse in verzorging van binnenuit. Annette sprak vorig jaar op de Dermafair, waar ze een lezing gaf over de relatie tussen voeding en de huid, voor het eerst met verschillende huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten. Op verzoek zal ze bij hen in de praktijk professionele trainingen voeding en huid gaan geven. “Er is bij deze beroepsgroepen veel belangstelling merk ik. Voor mij is het een leuke nieuwe uitdaging om mijn kennis te delen met schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten. Ik hoop dit in de toekomst op meer structurele basis te kunnen gaan doen.
Volgen
Annette is te volgen op Facebook, waar ze voor samenwerkingspartners iedere twee weken een webinar op You Tube verzorgt. “Al deze dingen zij heel erg leuk om te doen. Ik heb daarbij wel de hulp van professionele partners nodig, die met me willen samenwerken. Op dit moment zijn we bezig met het opzetten van een professionele website voor therapeuten, die als een netwerk kan fungeren. %erapeuten uit verschillende disciplines kunnen hier contact met elkaar leggen om eventueel samen te werken. En aan de verschillende groepen therapeuten én hun klanten ga ik komend jaar mijn workshops geven. Hier is veel vraag naar. Voor deze workshops ben ik nog op zoek naar een geschikte locatie in het oosten van het land. Op deze manier hoop ik een steentje bij te dragen aan de verbetering van onze kennis over voeding en het lichaam.