Gezonde darmen

Waarom gezonde darmen belangrijk zijn

De darm zorgt voor het opnemen van voedingsstoffen en het uitscheiden van afvalstoffen, althans als de darm goed functioneert. Het opnemen van voeding zorgt ervoor dat de bouwstoffen in het lichaam kunnen worden opgenomen zoals het hoort. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een vettige of brijige ontlasting. Dit kan duiden op het feit dat er te veel vet wordt uitgescheiden in plaats van dat het wordt opgenomen in het lichaam. Veel mensen denken dat vet uitscheiden gunstig is omdat je dan niet dikker wordt. Dat is dus een fabel. Als er te weinig vet in je lichaam is om bijvoorbeeld je hersens en je totale zenuwstelsel goed te voeden krijg je juist een signaal van je lijf dat er meer gegeten moet worden. Vaak wordt de ontlasting dan nog vettiger en neem je dus nog steeds geen vetten op. Ook de eiwitten zijn belangrijk voor ons lichaam, als je bijvoorbeeld een ontlasting hebt die ‘riekt’ dan kun je wel bijna zeker weten dat de eiwitten niet goed worden opgenomen. Al je organen zijn uit eiwitten gemaakt en vooral je immuunsysteem functioneert bij de gratie van eiwitstructuren. De darm is dus belangrijk voor de opname van voedingsstoffen.

Gezonde poep

De darm is dus een belangrijke schakel (de mond, de maag, de lever, de alvleesklier en de gal zijn ook schakels) in het verteringsproces. Om de darm gezond te maken kun je dat dus zien aan gezonde poep. Een mooie sigaar die niet plakt, nauwelijks stinkt en die soepel de toiletpot inglijdt (liefst direct onder water) is een indicatie voor een goede opname van voedingsstoffen.

Voeding en aloe vera dranken als basis

Om de darm te helpen kun je veel doen met voeding. Eerst worden er in de eerste 2 weken van het behandelplan alle ‘mogelijke triggers’ uit de voeding gehaald. Als er geen parasieten, schimmels of andere bacterien in de darm zijn op dat moment dan kan er al na die 2 weken worden begonnen met precies te kijken wat de ‘persoonlijke triggers’ zijn. De voeding wordt dan aangepast en de aloe vera dranken zorgen voor het verbeteren van de eiwitten, de vetten en de koolhydraten.

Als de ontlasting brijig blijft

Soms blijft de ontlasting in die eerste 2 weken nog steeds heel brijig. Dat is een duidelijke aanwijzing dat er meer aan de hand is. In overleg wordt er dan gekeken of en hoe er een ontlastingsonderzoek wordt ingezet. Bij werken samen met MGlab in Leeuwarden zodat we een goed en helder rapport krijgen over de kwaliteit van de darm.

Zo veel mogelijk gegeven van te voren

Als er al lange tijd darmproblemen zijn is het noodzakelijk om tegelijkertijd met het intakeformulier deze gegevens aan te levern. Dit levert veel tijdswinst op. Vaak zijn er wel ontlastingsonderzoeken gedaan maar niet met de jusite kwaliteit testen. De onderzoeken bij het laboratoium waar ik mee werk (www.mglab.nl) worden niet (meer) vergoed. Vaak moeten we dus helaas dubbel werk verrichten. De kosten van een onderzoek lopen uiteen van 250 tot 350 euro per persoopn per keer. Het plannen en uitvoeren van een hertest is veel goedkoper, we kijken dan alleen naar die resultaten die afwijkend waren en testen die. Dit wordt altijd persoonlijk doorgenomen. U krijgt na afloop van het traject alle uitslagen zelf in handen en kunt dus zelf de huisarts informeren.

Hoe lang duurt een traject?

Helaas is dat niet altijd van te voren precies aan te geven. Bij het herstellen van de darmfunctie kan het dus al met een week of 6 tot 10 op orde zijn. Dan is ook precies duidelijk welke persoonlijke trighers er in uw specifieke geval in de darm voor problemen zorgen. Bij een traject waar de  ontlasting brijig blijft kunnen er dus parasieten aanwezig zijn. Dit is ook niet altijd het geval terwijl de ontlasting dan toch niet goed wordt. Vaak spelen dan organen als de gal en de lever ook een grote rol in de problemen. Als de disbalans in de darm is uitgesloten heeft u in ieder geval duidelijkheid dat u wellicht een ander traject via de huisarts kunt gaan aanvragen om naar andere oorzaken te gaan zoeken. In de laatst beschreven situatie kan het zijn dat u na een week of 6 tot 10 wel verder bent maar nog niet alle problemen zijn opgelost. Hierin vindt u de persoonlijke begeleiding duidelijk terug.

Nog andere vragen over uw darmen?

Het is goed mogelijk dat niet alle vragen beantwoord zijn. Er zijn wekelijks locaties voor workshops en u kunt altijd mailen voor persoonlijke vragen of een persoonlijke afspraak.

Als u wilt kunt u ook zelf on-line producten bestellen. Klik hier voor de bestelmogelijkheid.